FITOMAAT

Cel mai puternic și eficient biostimulator ANTISTRES, 100% natural, superconcentrat cu 80% Glicin-Betaina, 10% Prolina, 0,5% riboflavonoide - molecule puternic antioxidante

Brand
Disponibilitate
Indisponibil
Cost transport
Contacteaza-ne acum
+40 744 222 900

Descriere

FITOMAAT este un biostimulant natural 100%, superconcentrat în substanțe bioactive, având în compoziția sa cele mai importante substanțe osmo și bioprotectoare din lumea vegetală:

1. 80% Glicin Betaină (Gly-Bet), una dintre cele mai puternice molecule osmoprotectoare naturale cu rol specific de protecție a plantelor aflate în situații de stres extrem: lipsă de apă, salinitate, frig, îngheț.

2. 10% L-Prolină, aminoacid esențial cu rol puternic osmoprotector și antioxidant care generează un efect sinergic cu Glicin Betaina, ajutând împreună la detoxifierea celulară, menținerea creșterii și dezvoltării optime și ajută la revenirea rapidă a plantelor din stres.  

Compoziție
Compoziție % w/w
GLICIN BETAINĂ (GlyBet) 80 %
L-PROLINĂ (Pro) 10 %
AZOT (N) TOTAL 10 %
Factori fiziologic bioactivi (BIOFLAVONOIDE și ACID ELAGIC) 0,5 %
pH (soluție 1%) 7
Știința din spatele produsului
Plantele de cultură sunt într-o permanentă confruntare cu numeroase condiții de mediu adverse denumite generic STRESURI ABIOTICE (nu sunt cauzate de agenți patogeni sau diverși dăunători) și includ printre altele: SALINITATEA SOLULUI, DEFICITUL sau EXCESUL DE APĂ, TEMPERATURILE EXTREME (atât scăzute cât și ridicate), METALE GRELE sau TOXICE, RADIAȚIILE UV, CONCENTRAȚIE MARE DE GAZE TOXICE (fum, amoniac, ozon, NxOy, etc.). Toate aceste stresuri abiotice creează puternice constrângeri asupra creșterii si dezvoltarii optime a plantelor. De cele mai multe ori, STAGNAREA CREȘTERII este principalul aspect vizibil de către fermieri însă, până la vizualizarea simptomelor, în plante au loc nenumărate procese metabolice în cascadă cu efecte pe termen scurt, mediu și lung.
 
Printre cele mai importante fenomene care se petrec în plante în urma expunerii la STRESURI ABIOTICE sunt producerea rapidă și în exces a SPECIILOR REACTIVE DE OXIGEN - SRO sau ROS (Reactive Oxygen Species) în engleză - forme ale oxigenului deosebit de reactive cum ar fi: peroxizii, superoxizii, radicalii hidroxil, etc. 
 
Aceste forme ale elementului Oxigen sunt deosebit de reactive și extrem de toxice începând cu cele mai mici concentrațiii (Hasegawa et al. 2000; Apel and Hirt 2004). Ele reacționează cu aproape orice conducând la grave denaturări și distorsionări ale funcțiilor de baza ale moleculelor cu care reacționează: proteine, enzime, lipide, carbohidrați conducând în foarte scurt timp la moartea celulară (Noctor and Foyer 1998; Apel and Hirt 2004; Miransari and Smith 2009).
 
Ca formă de răspuns față de efectele STRESURILOR ABIOTICE, plantele încep producerea și acumularea de diferite grupe de substanțe protectoare cum ar fi: zaharuri, aminoacizi liberi și polioli (Hoque et al. 2007). Din aceste grupe mari de substanțe protectoare, cele mai importante și des întâlnite substanțe produse de către plante ca reacție la STRESURILE ABIOTICE sunt:
GLICIN-BETAINA și PROLINA, substanțe ce contribuie decisiv la echilibrarea osmotică (Rhodes and Hanson 1993; Hasegawa et al. 2000; Ashraf and Foolad 2007), stabilizarea și protejarea proteinelor, enzimelor și membranelor celulare de efectele distrugătoare ale compușilor rezultați în urma expunerii la stresuri (McNeil et al. 1999; Okuma et al. 2000; Ashraf and Foolad 2007).
 
GLICIN-BETAINA este una dintre cele mai importante substanțe osmoprotectoare (OSMOLIT) și joacă un rol esențial în mecanismele de răspuns ale plantelor față de STRESURILE ABIOTICE prin:
  1. REGLAREA OSMOTICĂ ÎN PLANTE (Subbarao et al. 2001; Munns 2002; Ashraf and Harris 2004);
  2. PROTEJAREA STRUCTURALĂ A PROTEINELOR ȘI ENZIMELOR - în mod special  a enzimei RUBISCO, implicată în FOTOSINTEZĂ (Bohnert and Jensen 1996);
  3. PROTEJAREA STRUCTURII MEMBRANELOR CELULARE (Crowe et al. 1992);
  4. PROTEJAREA CITOPLASMEI ȘI CLOROPLASTELOR DE ACȚIUNEA DISTRUGĂTOARE A SODIULUI (Na+) (Rahman et al. 2002);
  5. PROTECȚIA MECANISMELOR PROCESULUI DE FOTOSINTEZĂ (Sakamoto and Murata 2002);
  6. DISPERSIA RADICALILOR LIBER DE OXIGEN (Smirnoff and Cumbes 1989).

Molecula de GLICIN BETAINĂ

Molecula de GLICIN-BETAINĂ

 

PROLINA este un aminoacid special față de restul aminoacizilor ce intră în compoziția proteinelor prin faptul ca este singurul care are o grupare -NH- secundară și nu -NH2- primară. În toate grupele de plante, analizele riguroase au relevat concentrații ridicate de PROLINĂ după expunerea la un STRES ABIOTIC.

Molecula de PROLINA 

Molecula aminoacidului L-PROLINA

Fenomenul de acumulare a PROLINEI în situații de stresuri abiotice este bine cunoscut și riguros demonstrat științific. Astfel de acumulări mari de PROLINĂ s-au găsit, printre altele, în urma expunerii la stresuri cum ar fi:

  1. SALINITATE SOL - Munns R. Genes and salt tolerance: bringing them together. New Phytol 2005; 167:645-63; PMID:16101905 ; Rhodes D, Nadolska-Orczyk A, Rich PJ. Salinity, osmolytes and compatible solutes In: Lauchli A, Luttge U, eds. Salinity, Environment, Plant, Molecules. Netherlands: Al-Kluwer Academic Publishers, 2002:181-204.
  2. DEFICIT DE APĂ - Hare PD, Cress WA, Van Staden J. Dissecting the roles of osmolyte accumulation during stress. Plant Cell Environ 1998; 21:535-53; http://dx.doi.org/10.1046/ j.1365-3040.1998.00309
  3. TEMPERATURI SCĂZUTE - Naidu BP, Paleg LG, Aspinall D, Jennings AC, Jones GP. Amino acid and glycine betaine accumulation in cold- stressed wheat seedlings. Phytochem 1991
  4. EXPUNERE LA METALE GRELE - Sharma SS, Dietz KJ. The significance of amino acids and amino acid-derived molecules in plant responses and adaptation to heavy metal stress. J Exp Bot 2006

În multe specii de plante, acumularea PROLINEI în condiții de SALINITATE a fost corelată ca și formă eficientă de toleranță la stres, astfel încât la plantele cu toleranță mare s-au găsit concentrații mult mai mari decât la plantele senzitive la stresul salin.

Așadar, în urma expunerii la diferite stresuri abiotice, una dintre principalele căi de răspuns este producerea în cantitate mare de substanțe osmoprotectoare, iar dintre aceste cele mai importante și des produse de către plante sunt: GLICIN-BETAINA și PROLINA.

Însă, una din marile restricții în producerea de PROLINA și GLICIN-BETAINĂ (osmoliți, substanțe osmoprotectoare) în cantitate suficientă pentru revenirea optimă din stresuri este faptul ca procesele sunt mari consumatoare de energie - practic o parte importantă din energia aflată la dispoziția plantelor este direcționată strict către căile metabolice implicate în producerea de OSMOLIȚI, creșterea și dezvoltarea continuându-se la viteze mult încetinite până la stagnarea completă, la finalizarea rezervelor energetice.

Soluția modernă aflată acum la îndemâna fermierilor este FITOMAAT o sursă superconcentrată, 100% de origine naturală de GLICIN-BETAINĂ (80%) și PROLINA (10%) plus adaos de molecule bioactive puternic antioxidante (BIOFLAVONOIDE, ACID ELAGIC, etc.).

Aplicarea în tandem a GLICIN-BETAINEI și PROLINEI plus substanțe bioactive antioxidante creează un puternic efect sinergic la nivelul plantelor prin utilizarea acestor elemente în protejarea ANTISTRES în același timp cu economisirea unei considerabile cantități de energie (necesare în mod normal pentru sintetizarea cantităților de GLICIN BETAINĂ și PROLINĂ aplicate), energie utilizată pentru continuarea creșterii și dezvoltării plantelor.

 
Doze și mod de aplicare
Datorită formulării avansate și a concentrației foarte mari, FITOMAAT se absoarbe foarte rapid și total în plantă, iar efectele manifestate sunt de lungă durată.
 
FITOMAAT poate fi aplicat atât foliar prin stropire cât și prin fertirigare cu rol în prevenirea și recuperarea rapidă a plantelor aflate în situații critice de stres extrem. De asemenea, previne cu succes crăparea fructelor.
 
Deoarece FITOMAAT este un produs foarte concentrat, se reocmandă cu tărie a nu se depăși dozele din tabelul de mai jos, cunoscându-se faptul că excesul de PROLINĂ în plante conduce la inițierea unor procese metabolice opuse celor implicate în rezistența la stresuri.
 
În cazul în care se utilizează în amestec cu alte substanțe, doza maximă utilizată trebuie să fie 1 - 1,5 gr / 1 L apă!
CULTURĂ DOZE MOD APLICARE
LEGUME 1 – 2 Kg/Ha Foliar sau radicular în situații de stres sau pentru revenire rapidă
STRUGURI DE MASĂ 2 Kg/Ha În timpul dezvoltării vegetative și 2 aplicări în timpul dezvoltării strugurilor
CĂPȘUNI ȘI ALTE FRUCTE DE PĂDURE 2 Kg/Ha 3 aplicări pe parcursul ciclului de cultură
POMI FRUCTIFERI 2 Kg/Ha De la înflorire și pe parcursul dezvoltării fructelor
CARTOFI 2 Kg/Ha La formarea tuberculilor
Fraze de precauție
  • A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
  • A nu mânca, bea sau fuma în timpul utilizării produsului.
  • A se păstra în ambalaj închis ermetic.


Notă
FITOMAAT este conform cu descrierea prezentată pe această etichetă și corespunde în mod rezonabil pentru scopurile descrise aici, atunci când este utilizat în conformitate cu instrucțiunile etichetei și condițiile specificate. Producătorul renunță la oricare sau la toate celelalte garanții exprese sau implicite pentru comercializare și utilizare în scopuri specifice. Cumpărătorii și utilizatorii își asumă toate riscurile și responsabilitatea pentru pierderi sau daune potențiale în cazul în care acest produs este utilizat, depozitat, manipulat sau aplicat într-un mod incompatibil cu această etichetare.

 
FITOMAAT, BIOSTIMULANT ANTISTRESS 100% NATURAL, OSMOPROTECTOR PENTRU PROTEJAREA ȘI REVENIREA RAPIDĂ DIN ORICE TIP STRES CAUZAT DE CONDIȚIILE DE MEDIU