Boala petalelor de bronz
Virusul ofilirii pătate a tomatelor/ Virusul petelor de bronz

În acest moment este cunoscut faptul ca virusul petelor de bronz (TSWV) poate infecta peste 900 de specii de plante (Parrella G, 2003).

TSWV are un număr uriaș de plante gazdă, peste 1000 au identificate până în prezent, astfel că virusul poate supraviețui în orice moment al anului. Dintre speciile cultivate, peste 166 plante de cultură au fost înregistrate numai în Europa. Multitudinea de plante gazdă face aproape imposibil controlul virusului odată apărut în cultură sau în vecinătatea ei.

Virusul petelor de bronz (TSWV)  NU SE TRANSMITE PRIN SEMINȚE!

TSWV are ca vector de transmisie anumite specii de trips!

Galerie foto
Principalele simptome
  • Simptomatologia creată de infecția cu TSVW (tomate, ardei) este foarte variată în funcție de organele afectate, de momentul infecției, condiții meteo, etc.
  • Pe frunze la tomate și ardei se poate observa un mozaic de diferite intensități, mici pete clorotice, maronii și binecunoscutele inele concentrice maronii.
  • Petele cu nuanțe diferite de maro tind să se concentreze și să conflueze la baza frunzulițelor (Fig. 1). În anumite condiții, pe frunze pot apărea zone cu nuanțe albastre–violet datorate producerii de antocianine.
  • Pe pețiol și tulpină pot apărea leziuni necrotice alungite.
  • Zonele afectate devin clorotice și maronii cu timpul. Petele necrotice confluează pe măsură ce boala evoluează, devin necrotice și frunzulițele se ofilesc, dând numele virusului (în engleză tomato spotted wilt virus): virusul ofilirii pătate a tomatelor.
  • În română denumirea bolii este dată de manifestarea caracteristică pe fructele coapte ale tomatelor, cercuri concentrice de culoarea bronzului strălucitor: virusul petelor de bronz la tomate ().
  • După infecție, creșterea este puternic afectată, în cultură recunoscându–se relativ ușor plantele virusate prin diferența de înălțime și stare de vegetație față de plantele sănătoase învecinate. Există cazuri în care creșterea nu este stopată la nivelul întregii plante și se poate observa o ușoară curbură apicală de la nivelul căreia planta, aparent își continuă creșterea. 
  • Cu toate acestea, plantele sunt în continuare clorotice.
  • Când infecția se produce înainte de apariția primului etaj, planta respectivă nu va mai produce fructe. Dacă infecția apare după formare fructelor, acestea se pot deforma, rămân de obicei mici, pot apărea pete de bronz, crăpăturile devin necrotice și uscate, iar uneori pot apărea cercuri concentrice. Aceste fructe afectate se pot coace, însă cu pete, culoarea nu va fi intensă și în interior se vor observa zone maronite.
  • La castraveți virusul se manifestă prin îngălbenirea întregii plante de jos în sus (), iar frunzele clorotice infectate se recunosc prin faptul ca sunt foarte casante la strângere. Dacă plantele ar suferi de o boala vasculară sau de o cloroză obișnuită, frunzele galbene ar fi moi la strângere și nu casante ca în cazul plantelor virusate.

Mecanismele infecției
Virusul petelor de bronz se răspândește în două etape: etapa primară de infecție și infecția secundară.
  • Etapa primară de infecție se referă la transmiterea virusului, de către populațiile de trips purtătoare de virus, prin hrănirea cu plante gazdă și odată cu hrănirea are loc și infectarea respectivelor plante.
  • Etapa secundară de infecție este reprezentată de achiziționarea virusului de către larve de stadiul I (mai rar stadiul II), prin hrănirea cu plante infectate de către tripsul adult purtător de virus în etapa primară de infecție.

Pesticidele nu au nici o eficiență pentru reducerea infecției primare datorită timpului extrem de mic de hrănire în care tripsul transmite virusul plantelor (de ordinul secundelor sau cel mult minute). 
Din acest motiv în strategia de control a infecției virale cu TSWV sunt imperios necesare de introdus măsuri de împiedicare a pătrunderii tripsului în culturile de legume.
Planta din dr. cu simptome caracteristice ale TSWV
  • Vârsta plantelor la momentul infecției influiențează puternic evoluția culturii respective, cu cât este mai timpuriu atacul cu atât impactul distrugerilor este mai mare.
  • Dacă infecția se produce mai târziu, pierderile pot fi de asemenea importante datorită diminuării calitative a fructelor infectatate.
  • Între 5 – 15 minute sunt de ajuns pentru preluarea completă a virusului de către larvele de trips.
  • Abia în 1993 s–a confirmat definitiv că TSVW într–adevăr se multiplică în vectorul său!
  • Boala petelor de bronz la fructele de tomate

VIRUSUL PROFITĂ DIN PLIN DE LEZAREA CELULARĂ PENTRU A DECLANȘA RAPID INFECȚIA!
Simptome caracteristice ale TSWV la fructele de ardei gras
  • Pentru a putea transmite virusul, tripsul trebuie mai întâi să îl achiziționeze în faza de larvă de stadiul I, imediat după eclozare și foarte rar în stadiul II de larvă – fiecare zi trecută scade exponențial capacitatea de a achiziționa virusul datorită modificărilor morfologice ale larvei.
  • Larvele penetrează celulele epidermale, injectează saliva bogată în enzime litice ce provoacă liza celulelor țesutului foliar și apoi absorb conținutul. Pentru virus urmează o perioadă de cel puțin 4 zile de latență, timp în care se multiplică.
  • Virusul este menținut de către trips în timpul metamorfozei, însă nu trece în organele reproducătoare astfel că urmașii nu vor fi purtători de virus ci strict doar adulții.
  • Ajuns adult, tripsul care a achiziționat virus în faza de larvă în stadiul I va fi purtător și va putea transmite toată viața virusul.
  • Transmiterea virusului de la trips la plantă se face strict prin inoculare în timpul hrănirii – tripsul penetrează cu organele de hrănire epiderma foliară și inoculează saliva ce va produce liza celulelor, apoi absorb conținutul lacerat.
  • Saliva tripsului este plină de încărcătură virală și, odată cu inocularea salivei în celulele țesutului foliar – rețineți că saliva este plină și de enzime litice ce produc distrugerea celulelor – este transmis și virusul în plantă.
 
Virusul este transmis plantei prin acest mecanism de la prima înțepătură, cu alte cuvinte doar câteva secunde după înțepare sunt de ajuns tripsului pentru a transmite agentul viral în plantă.
Având în vedere acest mecanism de hrănire a tripsului și transmitere a virusului  – tripsul mai întâi inoculează saliva cu virus în plantă și apoi extrage sucul celular pentru a se hrăni – se poate trage concluzia foarte clară asupra faptului că nici un tratament sau substanță chimică sistemică sau de contact nu are nici o eficiență pentru împiedicarea virusării plantelor, odată ce tripsul a apucat să înțepe frunza și să inoculeze saliva.
Abia după absorbția sucului celular, presupunând că există în frunză și un depozit de insecticid eficient și suficient pentru combaterea insectei, tripsul poate fi afectat în funcție de cantitatea de insecticid ingerată, însă transmiterea virusului a avut deja loc.
 
Metode de control și combatere
Referitor la rezistența plantelor față de virusul petelor de bronz, trebuie menționat că s–au găsit în anumite linii de germoplasmă gene care conferă rezistență, însă datorită diversității genetice deosebite cauzate de necesitatea replicării în diferite specii atât de plante (peste 1000 de specii) cât și de insecte (numeroase specii de trips, cel puțin 10), virusul dezvoltă incredibil de rapid noi forme de adaptare astfel că noile varietăți (vorbim de culturi majore cum ar fi tomatele sau ardeii) nu vor avea un nivel semnificativ de rezistență la TSWV mai mult de câteva sezone.
S–au obținut în prezent plante transgenice (crizanteme, tutun, tomate) cu rezistență la TSWV prin inserarea în plantă de gene provenind de la virus însă până în prezent aceste varietăți nu sunt utilizate comercial ci strict în scop de cercetare.

ESENȚIALĂ PENTRU EVITAREA VIRUSĂRII INIȚIALE A PLANTELOR ESTE ÎMPIEDICAREA PĂTRUNDERII ÎN SERĂ/SOLAR A INSECTELOR PURTĂTOARE DE VIRUS ȘI A HRĂNIRII. 
TRATAMENTELE DE ORICE TIP, AJUTĂ DOAR LA COMBATEREA TRIPSULUI NU ȘI LA ÎMPIEDICAREA VIRUSĂRII PLANTELOR.
  • Planta din st. oprită din creștere datorită virozei
  • Fructe de ardei infectate cu TSWV
  • Simptome caracteristice ale TSWV la ardei gras
  • Plante oprite din creștere după infectare 

Boala petelor de bronz este produsă de virusul ofilirii pătate a tomatelor, tomato spotte wilt virus și transmisă de către trips