Virusul petelor de bronz se răspândește în două etape: etapa primară de infecție și infecția secundară.
- Etapa primară de infecție se referă la transmiterea virusului, de către populațiile de trips purtătoare de virus, prin hrănirea cu plante gazdă și odată cu hrănirea are loc și infectarea respectivelor plante.
- Etapa secundară de infecție este reprezentată de achiziționarea virusului de către larve de stadiul I (mai rar stadiul II), prin hrănirea cu plante infectate de către tripsul adult purtător de virus în etapa primară de infecție.
Pesticidele nu au nici o eficiență pentru reducerea infecției primare datorită timpului extrem de mic de hrănire în care tripsul transmite virusul plantelor (de ordinul secundelor sau cel mult minute).
Din acest motiv în strategia de control a infecției virale cu TSWV sunt imperios necesare de introdus măsuri de împiedicare a pătrunderii tripsului în culturile de legume.
Planta din dr. cu simptome caracteristice ale TSWV
- Vârsta plantelor la momentul infecției influiențează puternic evoluția culturii respective, cu cât este mai timpuriu atacul cu atât impactul distrugerilor este mai mare.
- Dacă infecția se produce mai târziu, pierderile pot fi de asemenea importante datorită diminuării calitative a fructelor infectatate.
- Între 5 – 15 minute sunt de ajuns pentru preluarea completă a virusului de către larvele de trips.
- Abia în 1993 s–a confirmat definitiv că TSVW într–adevăr se multiplică în vectorul său!
- Boala petelor de bronz la fructele de tomate
VIRUSUL PROFITĂ DIN PLIN DE LEZAREA CELULARĂ PENTRU A DECLANȘA RAPID INFECȚIA!
Simptome caracteristice ale TSWV la fructele de ardei gras
- Pentru a putea transmite virusul, tripsul trebuie mai întâi să îl achiziționeze în faza de larvă de stadiul I, imediat după eclozare și foarte rar în stadiul II de larvă – fiecare zi trecută scade exponențial capacitatea de a achiziționa virusul datorită modificărilor morfologice ale larvei.
- Larvele penetrează celulele epidermale, injectează saliva bogată în enzime litice ce provoacă liza celulelor țesutului foliar și apoi absorb conținutul. Pentru virus urmează o perioadă de cel puțin 4 zile de latență, timp în care se multiplică.
- Virusul este menținut de către trips în timpul metamorfozei, însă nu trece în organele reproducătoare astfel că urmașii nu vor fi purtători de virus ci strict doar adulții.
- Ajuns adult, tripsul care a achiziționat virus în faza de larvă în stadiul I va fi purtător și va putea transmite toată viața virusul.
- Transmiterea virusului de la trips la plantă se face strict prin inoculare în timpul hrănirii – tripsul penetrează cu organele de hrănire epiderma foliară și inoculează saliva ce va produce liza celulelor, apoi absorb conținutul lacerat.
- Saliva tripsului este plină de încărcătură virală și, odată cu inocularea salivei în celulele țesutului foliar – rețineți că saliva este plină și de enzime litice ce produc distrugerea celulelor – este transmis și virusul în plantă.
Virusul este transmis plantei prin acest mecanism de la prima înțepătură, cu alte cuvinte doar câteva secunde după înțepare sunt de ajuns tripsului pentru a transmite agentul viral în plantă.
Având în vedere acest mecanism de hrănire a tripsului și transmitere a virusului – tripsul mai întâi inoculează saliva cu virus în plantă și apoi extrage sucul celular pentru a se hrăni – se poate trage concluzia foarte clară asupra faptului că nici un tratament sau substanță chimică sistemică sau de contact nu are nici o eficiență pentru împiedicarea virusării plantelor, odată ce tripsul a apucat să înțepe frunza și să inoculeze saliva.
Abia după absorbția sucului celular, presupunând că există în frunză și un depozit de insecticid eficient și suficient pentru combaterea insectei, tripsul poate fi afectat în funcție de cantitatea de insecticid ingerată, însă transmiterea virusului a avut deja loc.