Păianjenul roșu comun
Dăunător – Tetranychus urticae Koch
Cei mai cunoscuți păianjeni care produc pagube la culturile de legume sunt cei familia Tetranychidae iar din această familie Tetranychus urticae, păianjenul roșu comun este cel mai des întâlnit.
Tetranychus urticae este un păianjen polifag, raportându–se până în prezent un număr de aproape 2000 de specii de plante gazdă: legume, buruieni, pomi, viță de vie, flori, plante ornamentale, etc.

Păianjenul roșu comun este un artropod de dimensiuni mici de 0,4 – 0,5 mm, femelele fiind un pic mai mari decât masculii.

Păianjenii se deplasează în cultură de la o plantă la alta:
  • dacă acestea sunt în contact – o densitate mai mică micșorează viteza de infestare a plantelor învecinate;
  • în cazul în care cad pe sol, se deplasează până la cea mai apropiată plantă;
  • pot fi transportați de către lucrători.
  • curenți puternici de aer în seră/solar.
 
Condițiile de mediu care favorizează creșterea populațiilor de păianjen sunt temperaturile ridicate (la peste 30 °C scade ciclul de viață la numai 7 zile) și atmosfera cu umiditate scăzută, uscăciune.
Galerie foto
Principalele simptome x2
Păianjenii se localizează în prima fază de obicei pe partea inferioară a frunzelor, în apropierea vaselor mari de transport, iar pagubele sunt reprezentate de hrănirea prin înțepare, distrugerea celulelor țesutului foliar și sugerea sucului celular (Tomczyk and Kropczyńska 1985).

Primele simptome vizibile pe partea superioară sunt mici puncte clorotice ce vor deveni galbene, într–o zonă restrânsă a frunzelor (prezența unor vase mai mari de transport în zona respectivă poate fi un indiciu suplimentar privind prezența păianjenilor). Ulterior zonele afectate se măresc atât ca mărime (hrănire intensă a unui număr mai mare de indivizi) cât și ca număr pe frunze (unii indivizi migrează către alte zone ale frunzei). Un adult poate distruge în fiecare minut circa 18 – 22 celule (Liesering, 1960). Înțeparea celulelor se produce din loc în loc în formă de cerc, rezultând astfel forma tipică a punctelor circulare de sucțiune a păianjenului roșu comun. După ce celulele epidermale sunt înțepate în acest fel, ele colapsează, iar sucul celular supt de către dăunător. Hrănirea intensă și unirea punctelor inițiale distruse duce la formarea de leziuni neuniforme, iar frunzele capătă un aspect albicios care devine în scurt timp maroniu ( ). Prin distrugerea celulelor în timpul hrănirii, țesutul foliar din zona afectată colapsează, stomatele învecinate sunt distruse și implicit, funcția respiratorie este mult micșorată (Park and Lee 2002).

Hrănirea constantă mărește zonele afectate și, astfel, suprafața fotosintetizatoare a frunzei scade. Frunzele afectate pe toată suprafața își schimbă treptat culoarea, se îngălbenesc și se usucă.

De asemenea mai poate fi observată pe frunzele foarte afectate o pânză de păianjen foarte fină, în rețeaua căreia indivizii aflați în diferite faze de dezvoltare sunt mai bine protejați de factorii de mediu neprielnici (vânt, ploaie), dar și de acțiunea tratametelor chimice – multe dintre particulele de pesticide sunt captate de pânză și nu mai ajung în contact cu păianjenii sau planta.

Pânza are rolul de a proteja populațiile de păianjen de factorii de mediu (vânt, ploi) și de aceea este foarte prezentă la culturile din câmp încă din primele faze ale colonizării plantelor, însă în seră/solar se observă mult mai rar. De asemenea, pânza mai are rolul de a fixa ouăle și fixarea indivizilor aflați în diferite faze de transformare (crisalide).

Frunză de castraveți plină de păianjen
Scăderea fotosintezei în paralel cu diminuarea respirației conduc la scăderea puternică a productivității culturilor de legume.

Pânză de păianjen la castraveți
În afara foliajului, păianjenul roșu comun se poate localiza și hrăni și pe fructe scăzând astfel considerabil calitatea lor.

Ciclul biologic
Ciclul de viață al păianjenului roșu comun include 5 stadii de dezvoltare: ou, larvă, protonimfă, deutonimfă și adult. Cele trei stadii de dezvoltare ce preced adultul sunt urmate, după o perioadă activă de hrănire, de o perioadă de repaus în care are loc transformarea dintr–o formă în alta. Durata ciclului depinde de temperatură și umiditatea relativă a aerului, astfel la 15 °C durează 36 zile, iar la 30 °C dureaza numai 7 zile (Herbert 1981). Masculii termină mai rapid fazele de dezvoltare și de obicei așteaptă lângă ieșirea femelelor din crisalidă, imediat după ieșire având loc împerecherea.

Ouăle sunt depuse de obicei pe partea inferioară a frunzelor, de cele mai multe ori în vecinătatea unor vase de transport și sunt la început translucide, apoi devin galbene înainte de eclozare. După eclozare (la 4 – 5 zile în condiții optime de temperatură 28 – 30 °C și 60 – 80% umiditate relativă), larvele nou născute au trei perechi de picioare, au doi ochi roșii și două pete închise la culoare pe mijlocul corpului. Larvele nou eclozate nu sunt foarte mobile și se hrănesc la locul eclozării. De asemenea, larvele nu fac pânză. În următoarele faze de dezvoltare (protonimfă și deutonimfă), crește dimensiunea corpului, apar cele 4 perechi de picioare caracteristice artropodelor, culoarea variază de la verde deschis la verde închis și își păstrează cele două pete pe mijlocul corpului. În faza de adult, masculii se diferențiază de femele prin faptul că au dimensiuni mai mici, sunt mult mai activi, iar culoarea variază de la galben deschis, portocaliu, galben inchis și chiar maro. Femelele sunt de obicei roșiatice, însă pot avea și alte culori (galben, verde deschis sau închis).

Larvele, nimfele și adulții se hrănesc cu toții pe partea inferioară a frunzei prin înțeparea și sugerea conținutului celular creând numeroase puncte clororice vizibile pe partea superioară. Cu cât atacul este mai puternic și populația este mai mare cu atât punctele necrotice sunt mai numeroase și întinse pe toată suprafața frunzei. În condiții de suprapopulare, păianjenii se pot deplasa și pe partea superioară a frunzelor pentru hrănire și înmulțire. Nu s–au observat diferențe privind hrănirea, numărul de ouă depuse, timpul stadiilor de dezvoltare atunci când dăunătorii s–au aflat pe partea superioară a frunzelor față de localizarea pe partea inferioară.

Femelele intră în diapauză pe timpul iernii (părăsesc plantele gazdă și se adăpostesc în resturi din sol, crăpături ale stâlpilor de susținere din solar, frunze uscate) și astfel rezistă temperaturilor scăzute. Odată ce temperatura crește (10 – 12 °C), femelele ies din diapauză și încep hrănirea.
Ciclul biologic
Metode de control și combatere
Cele mai utilizate metode pentru prevenirea și combaterea păianjenului roșu comun sunt tratamentele chimice cu acaricide sau insecto–acaricide.

Metodele profilactice cum ar fi irigarea constantă a plantelor și menținerea unei umidități relative a aerului peste 70% reduc foarte mult instalarea primelor colonii de păianjen în culturile de legume. Plantele aflate sub stres hidric, ușor ofilite sunt foarte ușor atacate de către păianjeni.

Legat de controlul păianjenului roșu comun prin metode chimice trebuie reținut că aplicarea tratamentelor preventive regulate, cu doze normale (dozele omologate pe suprafață și fază de dezvoltare) este cea mai eficientă și rentabilă metodă de control. De asemenea, aplicarea imediată a insecto–acaricidelor imediat ce a fost semnalată prezența păianjenului, fie și numai pe o singură frunză din cultură, scade foarte mult riscul infestării masive a culturii cu acest dăunător deosebit de periculos. 

Datorită unui spectru foarte mare de plante gazdă cu care se pot hrăni, păianjenii au o capacitate genetică deosebită de a dezvolta rezistențe la substanțele aplicate pentru combaterea lor. În funcție de programele de combatere aplicate, anumite populații pot căpăta rezistență la diferite pesticide pentru o perioadă de timp, pot apărea fenomene de rezistență încrucișată (Mario E. Sato, 2005) sau o explozie a populațiilor de păianjen într–un timp foarte scurt în urma creșterii rapide a numărului de ouă depuse și numărului de zile de viață datorită expunerii la diverse insecticide (Szczepaniec A., 2011)
Lista produselor omologate în românia pentru combaterea chimică a păianjenului roșu comun
Nr. crt Produs Producător Substanță activă Tip de acțiune Culturi Doza* Nr. Aplicări pe sezon Timp de pauză L, Kg/Ha Conc.
1. Apollo 50 SC makteshim clofentezin 500 g/l contact castraveți tomate vinete 0,04%
2 Dicarzol 50 SP gowan cis formetanat 50% contact tomate 1,25 kg/ha
3 Floramite 240 SC chemtura bifenazat 240 g/l contact legume 0,4–0,6 l/ha 1
4 Milbeknock EC mitsui chemicals milbectin 1% trans–laminar castraveți 0,075%
5 Nissorun 10 WP nippon soda hexithiazox 10% contact ardei, castraveți 0,4 kg/ha 0,04%
6 Ortus 5 SC nihon nohyaku fenpiroximat 50 g/l contact ardei, castraveți tomate vinete 1 l/ha 0,1%
7 Sanmite 20 WP nissan chemical pyridaben 20 % contact ardei, castraveți 0,05–0,075%
8 Vertimec 1,8% EC syngenta abamectin 18 g/l sistemic local ardei castraveți vinete 1 l/ha 0,1% 3
9 Voliam Targo syngenta abamectin 18 g/l clorantraniliprol 45 g/l sistemic local tomate 0,6–0,8 l/ha 2
Pagubele cele mai însemnate pe care le provoacă păianjenul roșu comun sunt la culturile din sistem protejat, dar și culturi de legume în câmp.